naslovnica samo slikaUvod

O tome kako su željno prvi kršćanski vjernici iščekivali Kristov ponovni dolazak svjedoči njihov pozdrav Maranatha -Dođi Gospodine - kojim su se međusobno pozdravljali i kojim su zaključivali svoje molitve. Danas, dok pratimo ispunjavanje biblijskih proročanstava o kraju, mi razumijemo da je se taj događaj jako približio. Apostol Petar na njemu svojstven način izražava svoje iščekivanje: „A mi, po obećanju njegovu, nova nebesa i zemlju novu iščekujemo, u kojima pravednost prebiva.” - 2. Petrova 3:13.

Ipak, iako su Novo nebo i nova zemlja i naš konačni cilj, prije toga iščekujemo jedinstveni i najslavniji događaj u povijesti Zemlje - drugi Kristov dolazak. Kad detaljnije istražujemo tijek događaja koji prethode drugom Kristovom dolasku, uočavamo neke važne, prijelomne događaje. Ovdje želimo uz pomoć Biblije i Duha proroštva razmotriti tri važna događaja koji svakako prethode drugom Kristovom dolasku. Potražit ćemo odgovore na najčešća pitanja koja se javljaju među adventistima kad se govori o ovim događajima.

Continue reading

svekrva i snaha

prvom dijelu članka o svekrvama i snahama razmatrali smo okolnosti, izazove i zamke koje se pojavljuju kad žene pored uloge majke dobiju i ulogu svekrve. Nitko ih za to posebno nije pripremao jer se podrazumijevalo da će se u toj ulozi brzo snaći. Ipak, životne priče svekrva pokazuju kako se ne uspijevaju sve majke jednako dobro snaći u novoj ulozi pa umjesto da svojim životnim iskustvom daju odmjeren i uravnotežen ton zajedničkim odnosima, one se lako prepuštaju osjećaju ljubomore i suparništva. Nerijetko zauzimaju borbeni stav, kao da je snaha suparnica te s njom od početka ulaze u natjecanje za dominaciju. 

Continue reading

naslovnajpg

 

U prvom dijelu ovog članka smo detaljnije promotrili povijest ideja i teorija koje su oblikovale suvremeni pogled na ljudsku seksualnost, rod i obiteljske odnose. Vidjeli smo da su vladajuće teorije našeg vremena ukorijenjene u humanističkom svjetonazoru koji odbija nadmoć božanskog otkrića i oslanja se na ljudski um kao jedini izvor moralnih istina i vrhovni prosuditelj za moralno ponašanje. Naučili smo da su ovaj svjetonazor zastupali određeni antički Grci, a utvrdili su ga racionalistički mislioci prosvjetiteljstva. Humanistički svjetonazor je razvio skupinu povezanih filozofija koje su postale misao vodilja našeg vremena. Sve se one slažu u jednom: vjeruju da ne postoji apsolutna istina, već da je svaka istina relativna.

Continue reading

politika

Živimo u svijetu koji je uznemiren i pun problema. Mnogi ljudi u različitim dijelovima svijeta prosvjeduju i bore se za svoja prava, bore se za prava žena, za pravo na slobodu. Nama kršćanima se postavlja se pitanje: Do koje mjere se trebamo pokoravati građanskim vlastima?

Počet ćemo s pitanjem trebamo li se uopće pokoravati građanskim vlastima?

Continue reading

naslovna

Vjekovni sukob (The Conflict of the Ages) je impresivan niz od pet knjiga koje su pisane kroz razdoblje od preko 20 godina.  Ovaj ciklus kronološki prati povijest sukoba između Krista i Sotone, od začetka grijeha na nebu pa sve do konačnog uništenja Sotone u budućnosti. Između toga, opisana je u detalje kompletna biblijska povijest, od Adama do posljednjeg apostola te 1800 godina povijesti kršćanske crkve koje su uslijedile. 

Continue reading

pexels-elly-fairytale-3893546.jpg

Mladen Aradski

NAJSLOŽENIJI ODNOS

Zbog čega se odnosi svekrve i snahe, kad se spominju u razgovoru, često stavljaju u negativan kontekst? Zašto se svekrva nerijetko koristi kao sinonim za čangrizavu i namrgođenu ženu? Koliko je istinitosti u mnoštvu šala na račun ljutite ili bijesne svekrve te nesposobne ili lijene snahe? Zašto se u svim kulturama i narodima svekrvinom odnosu sa snahom najčešće daje negativna konotacija?

Zbog toga  što su odnosi između ove dvije žene, povezane ljubavlju prema jednom čovjeku, vrlo komplicirani, iziskuju razumijevanje, nesebičnost i uvažavanje. Dok se one samo naizgled bore za njegovu ljubav a ustvari se bore za vlast i moć tada obje žene postaju rivali pa taj snažan, negativan poriv unosi mračnu sjenu i zagorčava odnose.

Koliko odnos svekrve i snahe ima snažan utjecaj na sklad u obitelji najbolje govori zaključak donesen nakon jednog istraživanja o uzrocima raspada brakova. Istraživači su, iznenađeni time koliko narušeni odnosi između svekrve i snahe mogu presudno utjecati na brak mladog para, pomalo lakonski zaključili da je za skladan brak, važniji od odnosa muža i žene, odnos između svekrve i snahe.

Mogu li onda svekrve i snahe uopće odoljeti izazovu stvaranja napetih ili loših odnosa? Mogu li one umjesto često spominjanog obrasca, u kojem svekrva samo prigovarati snahi a snaha prkosno odgovara, uspostaviti zdrav odnos pun poštovanja i uvažavanja?

Continue reading

UVOD

“Kad su temelji porušeni, što može učiniti pravednik?” - Psalam 11:3 Ovo je duboko i zbunjujuće pitanje, koje je David uputio Bogu, sebi, ali i svim promišljenim muškarcima i ženama koji će ikada čitati njegove Psalme. Proučavajući dramatični kolaps samih temelja morala i društvenog poretka u Izraelskoj naciji, David je bio u velikoj tuzi i ozbiljno zabrinut.

Kad potres, klizište ili eksplozija uzdrmaju temelje građevine, cijela struktura koja je podignuta na tim temeljima je u opasnosti od raspadanja i urušavanja. S velikom bojazni svjedočimo u svojem vremenu o tome kako tektonske sile zlog podrijetla potresaju temelje moralnog poretka na kojem se gradila i na kojem je tisućljećima stajala cijela struktura kršćanskog društva i zapadne civilizacije.

U ovom članku želimo ukratko istražiti podrijetlo suvremenog pogleda na svijet koji se proširio zapadnim svijetom u nekoliko posljednjih desetljeća, uzrokujući veliku pukotinu u njegovim temeljima. Također želimo otkriti utjecaj ovog pogleda na svijet, na ljudsko društvo i usporediti taj utjecaj sa standardima ljudskog ponašanja koje je uspostavio naš Stvoritelj. Kao što ćemo ubrzo istaknuti, najdestruktivnije pojave ove uznemirujuće filozofije su se pojavile u drugoj polovici 20. stoljeća. Vidljivo iskazivanje nebiblijskih pogleda na svijet mogu se pronaći u modernom konceptu braka i obiteljskog života i u načinu na koji muškarci i žene našeg doba gledaju na rod i seksualnost. Izazovi s kojima se susreću suvremeni kršćani, posebno mlade generacije, nisu viđeni ranije. Ovi izazovi zahtijevaju pažljivo istraživanje u svjetlu božanskog otkrića, ali također i spremnost od strane promatrača da se preda vodstvu Svetog Duha.

Continue reading


Pitanjem smisla života bave se najviše filozofi, psiholozi, mudraci i književnici. Upravo je pitanje porijekla i smisla ljudske egzistencije temeljno pitanje na koje filozofija traži odgovor. Većina filozofa pokušala je dati neki svoj smislen odgovor na pitanje o smislu življenja. Pitanjem smisla života bavi se i religija za koju je to pitanje svih pitanja. Dobro je da u ovom razmišljanju o smislu uz znanstvenike tražimo i mišljenje religioznih ljudi.

Continue reading