svekrva i snaha

prvom dijelu članka o svekrvama i snahama razmatrali smo okolnosti, izazove i zamke koje se pojavljuju kad žene pored uloge majke dobiju i ulogu svekrve. Nitko ih za to posebno nije pripremao jer se podrazumijevalo da će se u toj ulozi brzo snaći. Ipak, životne priče svekrva pokazuju kako se ne uspijevaju sve majke jednako dobro snaći u novoj ulozi pa umjesto da svojim životnim iskustvom daju odmjeren i uravnotežen ton zajedničkim odnosima, one se lako prepuštaju osjećaju ljubomore i suparništva. Nerijetko zauzimaju borbeni stav, kao da je snaha suparnica te s njom od početka ulaze u natjecanje za dominaciju. 

Continue reading

  • Hits: 1691
pexels-elly-fairytale-3893546.jpg

Mladen Aradski

NAJSLOŽENIJI ODNOS

Zbog čega se odnosi svekrve i snahe, kad se spominju u razgovoru, često stavljaju u negativan kontekst? Zašto se svekrva nerijetko koristi kao sinonim za čangrizavu i namrgođenu ženu? Koliko je istinitosti u mnoštvu šala na račun ljutite ili bijesne svekrve te nesposobne ili lijene snahe? Zašto se u svim kulturama i narodima svekrvinom odnosu sa snahom najčešće daje negativna konotacija?

Zbog toga  što su odnosi između ove dvije žene, povezane ljubavlju prema jednom čovjeku, vrlo komplicirani, iziskuju razumijevanje, nesebičnost i uvažavanje. Dok se one samo naizgled bore za njegovu ljubav a ustvari se bore za vlast i moć tada obje žene postaju rivali pa taj snažan, negativan poriv unosi mračnu sjenu i zagorčava odnose.

Koliko odnos svekrve i snahe ima snažan utjecaj na sklad u obitelji najbolje govori zaključak donesen nakon jednog istraživanja o uzrocima raspada brakova. Istraživači su, iznenađeni time koliko narušeni odnosi između svekrve i snahe mogu presudno utjecati na brak mladog para, pomalo lakonski zaključili da je za skladan brak, važniji od odnosa muža i žene, odnos između svekrve i snahe.

Mogu li onda svekrve i snahe uopće odoljeti izazovu stvaranja napetih ili loših odnosa? Mogu li one umjesto često spominjanog obrasca, u kojem svekrva samo prigovarati snahi a snaha prkosno odgovara, uspostaviti zdrav odnos pun poštovanja i uvažavanja?

Continue reading

  • Hits: 2767
30933df0-8fa8-4bfb-9e58-1f2a81a936b3.jpg

Uvod
Kad ljudi uđu u treću životnu dob obično dobiju unuke i novu ulogu u obitelji - postaju baka ili djed. Kako unucima biti dobar djed ili baka nigdje se ne uči! Uloge baka i djedova uglavnom nisu propisane, za razliku od uloga roditelja koje se detaljno definiraju i u državnim zakonima.

Continue reading

  • Hits: 3939
sibling-1023003.jpg

Prvo mjesto pripada onima od kojih potječemo
Peta zapovijed nalazi se u samom središtu Deset zapovijedi. Zajedno sa ostalim zapovijedima napisana je prstom samog Stvoritelja na dvjema kamenim pločama. Prve četiri zapovijedi uređuju odnose između pojedinog ljudskog bića i Svemogućeg, a posljednjih šest zapovijedi ljudske odnose sa njihovim bližnjima.

Continue reading

  • Hits: 3868