pexels-elly-fairytale-3893546.jpg

Suživot ili suparništvo svekrve i snahe (I)

Mladen Aradski

NAJSLOŽENIJI ODNOS

Zbog čega se odnosi svekrve i snahe, kad se spominju u razgovoru, često stavljaju u negativan kontekst? Zašto se svekrva nerijetko koristi kao sinonim za čangrizavu i namrgođenu ženu? Koliko je istinitosti u mnoštvu šala na račun ljutite ili bijesne svekrve te nesposobne ili lijene snahe? Zašto se u svim kulturama i narodima svekrvinom odnosu sa snahom najčešće daje negativna konotacija?

Zbog toga  što su odnosi između ove dvije žene, povezane ljubavlju prema jednom čovjeku, vrlo komplicirani, iziskuju razumijevanje, nesebičnost i uvažavanje. Dok se one samo naizgled bore za njegovu ljubav a ustvari se bore za vlast i moć tada obje žene postaju rivali pa taj snažan, negativan poriv unosi mračnu sjenu i zagorčava odnose.

Koliko odnos svekrve i snahe ima snažan utjecaj na sklad u obitelji najbolje govori zaključak donesen nakon jednog istraživanja o uzrocima raspada brakova. Istraživači su, iznenađeni time koliko narušeni odnosi između svekrve i snahe mogu presudno utjecati na brak mladog para, pomalo lakonski zaključili da je za skladan brak, važniji od odnosa muža i žene, odnos između svekrve i snahe.

Mogu li onda svekrve i snahe uopće odoljeti izazovu stvaranja napetih ili loših odnosa? Mogu li one umjesto često spominjanog obrasca, u kojem svekrva samo prigovarati snahi a snaha prkosno odgovara, uspostaviti zdrav odnos pun poštovanja i uvažavanja?

Očito da se od napetosti u odnosima svekrva i snaha s preuveličavanjem dobiva dobar 'štof' za trač i ogovaranja. Iako se u narodu odnosi svekrve i snahe rado opisuju kao 'grmljavinsko nevrijeme i olujni vjetar' ustvari kao u svim odnosima uz negativne primjere ima svijetlih primjera i ohrabrujućih iskustava. No, o njima se ne čuje puno jer su bez pikanterija zanimljivih za prepričavanje.

Da je to tako „pokazalo je istraživanje "Moja snaha i ja” portala MojeVrijeme.hr, koji je anonimno ispitao 520 svekrva. Upitnik sastavljen od 20 pitanja vodio ih je kroz neuralgične točke odnosa svekrva i snaha, a obrada podataka pokazala je samo jedno – srušen je općeprihvaćeni mit kako majke ne trpe supruge svojih sinova.“1

Iz tog istraživanja proizlazi da 17 posto svekrvi opisuje odnos sa snahom fantastičnim, 65 posto svekrva drži da je njihov odnos dobar, a 18 posto misli da im je odnos sa snahom loš ili nikakav.

Pomalo iznenađuju rezultati koji pokazuju što svekrve misle o svojim snahama. „Kako im je snaha dobra osoba misli 44 posto ispitanica iz istraživanja, a da je odlična misli 40 posto njih. Kako je sinovljeva odabranica osrednja osoba misli 13 posto svekrvi, a da je loša osoba vjeruje 3 posto njih.

Ovo istraživanje koje potvrđuje kako je odnos svekrve i snahe složeniji ljudski odnos, ali izazov je to koji se uz uvažavanje može nadvladati.

DIRLJIV RAZGOVOR SNAHE I SVEKRVE

Razumjeli smo da uspostaviti i njegovati dobre međusobne odnose ne uspijevaju sve svekrve i snahe. Zato su ti odnosi poseban izazov i za svekrve i snahe kršćanke jer oni zahtijevaju prakticiranje cijele lepeze dobrih vrlina i kršćanskih načela.

Tu se stavlja na kušnju nesebičnost, uvažavanje i tolerantnost, praštanje i spremnost na priznanje pogreške. One žene koje to primjenjuju doživjet će divno iskustvo bliskosti i povjerenja. Da je moguća bliskost, povjerenje i ljubav govori najpoznatiji biblijski primjer bliskosti i snažne predanosti snahe svojoj svekrvi. Iako su  bile različite nacionalnosti i različite vjere, snaha Ruta svojoj svekrvi Noemi upućuje dirljive riječi privrženosti i ljubavi.

„Nato Ruta reče: »Ne nagovaraj me da te ostavim i da odem od tebe: jer kamo ti ideš, idem i ja, i gdje se ti nastaniš, nastanit ću se i ja; tvoj puk moj je puk i tvoj Bog moj je Bog. Gdje ti umreš, umrijet ću i ja, i tamo ću biti sahranjena. Neka mi tako učini Gospod, neka tako i pridoda, ako bilo što osim smrti rastavi tebe i mene.“  - Ruta 1:16,17

Ako bi ovu izjavu čitali izvan konteksta pomislili bi da se ovaj dijalog vodi između dvoje zaljubljenih.

Ali ova izjava ljubavi koja svojom dubinom i predanošću mnogim mladencima služi kao uzvišen primjer nije izjava mladenaca koji stoje pred crkvenim oltarom već izjava jedne snahe upućene svojoj svekrvi koja joj sugerira da slobodno potraži novu sreću u životu!

Očito, Ruta nije Noemu samo poštovala kao svoju svekrvu nego ju je ljubila kao dragu osobu koju nije htjela napustiti ni kad joj je muž umro a svekrva se odlučila vratiti u svoju zemlju. Divimo se Rutinoj ljubavi prema svekrvi. Ali divimo se i Noemi koja je svojim jedinstvenim ophođenjem 'ušla u srce' svoji snahi  tako da se Ruta uz Noemu nije bojala ni strane zemlje, stranog naroda niti neizvjesne budućnosti te je odlučila sa svojom svekrvom dijeliti sve.

Je li ovaj, do suza dirljiv slučaj, iznimka ili primjer koji mogu postići sve svekrve i snahe? Je li poštovanje i ljubav između snahe i svekrve izuzetak ili mogućnost za sve? Što je premostilo kulturološke, vjerske, nacionalne i generacijske razlike između Rute i Noeme? Iako biblijski izvještaj o tome ne govori, svakako su ove dvije žene poštovale temeljna načela dobrih vjerskih odnosa. Da bi ta načela one mogle poštovati, moraju prvo svoje međusobne odnose postaviti kao važan prioritet.

BIBLIJSKA NAČELA ZA NJEGOVANJE ODNOSA

Biblija nudi univerzalne savjete i načela za uspostavljanje i njegovanje međusobnih kršćanskih odnosa. Ona odgovara na pitanja kako da dvije žene koje lako mogu postati suparnice budu jedna drugoj mile i drage.  “Nastojte imati mir sa svima, i svetost, bez koje nitko neće vidjeti Gospodina.“- Hebrejima 12:14

Ako želite sreću svojoj obitelji primijenite savjet apostola Petra koji izrijekom poziva da radimo na tome jer dobri odnosi neće doći sami od sebe. Koliko nam je stalo do dobrih odnosa? Iako ovo pitanje izgleda suvišno,  istinski odgovor na njega izvodimo iz uloženog truda u postizanje i održavanje odnosa. Ako nam je doista  stalo do pravih kršćanskih međusobnih odnosa onda ćemo sve učiniti da to i postignemo ulažući najvrijednije što imamo. A što to treba biti? 

 „A prije svega, imajte žarku ljubav jedni prema drugima, jer će ljubav pokriti mnoštvo grijeha.“- 1. Petrova 4:8

Svakako će se kroz bliske višegodišnje odnose desiti i nenamjerno međusobno vrijeđanje a ovo dragocjeno načelo pomoći će svekrvama i snahama da suočeni i sa izazovima lakše i brže oproste. Da bi se zaštitili od sličnih izazova važno je primijeniti sljedeće kršćansko načelo: „... Pretječite jedni druge poštovanjem!“ - Rimljanima 12:10 Ono zahtijeva vašu inicijativu. Tako će svekrva, njegujući poštovanje prema snahi, lakše uvažiti njene stavove i neće se miješati u odluke mladog para.

 „…nikakva suparništva ili isprazne slave, nego u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe.“- Filipljanima 2:3

Poštujte i uvažavajte snahu i to će vam biti zaštita da se ne uvrijedite kad se vaše prijedlozi i mišljenja ne prihvate, a nju nećete doživljavati kao suparnicu jer sin uglavnom posluša njen savjet a ne vaš.

Krotkost i poniznost će vas osposobiti da se lakše, bez povrijeđenih osjećaja, tolerantno nosite s neizbježnim generacijskim razlikama u stavovima. „Sa svom poniznošću i krotkošću, sa strpljivošću, podnoseći jedni druge u ljubavi.“ - Efežanima 4:2

Ova četiri načela – ljubav, poštovanje, poniznost i trpeljivost su svojevrsna kršćanska abeceda u njegovanju međusobnih odnosa. Nažalost, mnoge kršćanke na tom ispitu slabije prolaze.

KAD MAJKA POSTANE I SVEKRVA

Da bi razumjeli svekrvu trebamo krenuti od vremena kad je ona postajala majkom. Koliko je ljubavi i energije ulagala svakog dana u svog sina ljubimca.

„Od trenutka kad sam saznala da sam trudna, moj je sin postao moj fokus. Riskirala sam svoj život rađajući ga! Dojila sam ga, bdjela nad njim noćima provjeravajući diše li. Godinama se nisam naspavala. Učila sam ga prvim koracima i prvim slovima, trčala uz njega dok je učio voziti bicikl.

Pomagala sam mu u rješavanju školskih zadaća i štedjela na svojoj odjeći da bi on imao za troškove studiranja.

Omogućavala sam mu sve što mu je trebalo i preživjela sve njegove nestašluke ili podvale koje mi je godinama smještao.

Onda se on jednog dana oženio. Sva energija i pažnja koje sam dotad usmjeravala prema njemu, izgubile su se u trenutku kad je on sjedio pored svoje izabranice na vjenčanju.“2

Mnoštvo pitanja i dilema prolazi kroz glavu brižnih majki. Smije li sina prepustiti mladoj djevojci da se brine o njemu? Kako da majka nakon toliko godina staranja i truda samo tako ostavi svog jedinca neiskusnoj ženi koja se još o nikome nije morala ozbiljno brinuti? Zar majka nema i dalje odgovornost za sinovljevo dobro?

S ovakvim izazovnim pitanjima susreću se s sve majke kad im se sin oženi. Ako majka koja je postala i svekrva na ove dileme ne odgovori držeći se ranije spomenutih kršćanskim načela onda se ona iz brižne majke pretvara u ljubomornu svekrvu.

Svaka uravnotežena majka koja ima sina želi da se on oženi i osnuje vlastitu obitelj koja će ga usrećiti. Međutim to podrazumijeva određena odvajanja. Biblija na prvim stranicama definira kad se sin odvaja  od svoje obitelji. „Zbog toga će čovjek ostaviti svoga oca i majku svoju i prionuti uza svoju ženu, i bit će dvoje jedno tijelo.“ - Postanak 2:24

Stvaranje nove obitelji traži odvajanja koja su prirodna ali mnogim majkama teško prihvatljiva. Zato je dobro da se majke sinova zapitaju prije nego njihov ljubimac pronađe svoju izabranicu je li svjesna i spremna prepustiti svog sina drugoj ženi? Hoće li tu drugu, mladu ženu doživjeti kao suparnicu? Hoće li hvalevrijednu vrlinu brižne majke zamijeniti dobro prikrivenom ljubomorom?  Ako taj izazov majka ne prepozna i ne otkloni od sebe, izgubit će sinovljevu ljubav, a snahinu nikad neće ni dobiti.

OPASNOSTI I IZAZOVI

Netko je posvećenu majku usporedio s moćnom rijekom koja svima služi na razne načine. Njena energija svima koristi  a stabilnost privlači i smiruje one koji su uz nju. Međutim, rijeka može ozbiljno ugroziti sve koji su joj bliski ili ju koriste…kad se izlije iz korita. Tako je i svekrva, dok je u granicama, svojim bližnjima služi na blagoslov, ali kad prijeđe svoje granice onda nastaje šteta i pustoš.

Postoje tipične životne situacije kad je svekrva posebno u iskušenju da prijeđe granice. Iz razgovora sa snahama dobio se popis postupaka svekrva koji su za snahe značili prelazak granice. Na prvom je mjestu svekrvin nenajavljeni dolazak. „Psiholog i profesor na Sveučilištu Michigan, Terry Orbuch, pratio je život parova više od 26 godina i ustanovio kako snahama nenajavljeni posjeti svekrve narušavaju osjećaj neovisnosti. Osjećaju se kao da ih svekrva provjerava i misli da nisu sposobne brinuti o svojoj obitelji.“ 3

Na drugom je mjestu također vrlo opasan prelazak granice, uplitanje u dogovore, rasprave ili napetosti mladog para. Ako u tom uplitanju, koji je neovlašteni ulazak u uži obiteljski krug, svekrva još stane na stranu sina, rezultat će biti snažan revolt i zaleđivanje odnosa.

Treći, najčešći prelazak granice, koji kod snaha izaziva nelagodu, jedna snaha opisuje ovako: „Svaki put kad dođe u našu kuću samo sipa nutricionističke savjete što i kako treba kuhati. Kad uđe u moju kuhinju ponaša se kao sanitarni inspektor jer pregleda hranu i urednost svakog kuta. Samouvjereno pokazuje kako najbolje razmjestiti stvari po kući. Redovito mi stvara osjećaj manje vrijednosti!“ Stalno, čak i dobronamjerno dijeljenje savjeta, snaha uglavnom doživljava kao kritiku i prelazak granice.

Četvrti  vrlo ozbiljan izazov svekrvama da prijeđu granicu je rođenje unuka. Neki istraživači to uspoređuju s lakozapaljivim gorivom jer je u tim prilikama isprepleteno mnoštvo emocija, majčinski instinkti, a baš svi akteri postaju posebno osjetljivi. Istraživanja zato potvrđuju kako se svekrve vrlo teško suzdrže od uplitanja, a sve u želji da primjene sva znanja o njegovanju i odgoju djece. Svaka primjedba na unuke, da su razmaženi, nemarni ili nepristojni direktna je kritika  roditeljima a kad to izgovara svekrva onda je to adresirano snahi i obavezno dobiva kritizerski i uvredljiv prizvuk. Generacijske razlike ovdje jako dolaze do izražaja i utječu na viđenje situacije.

Kod nas je još česta potreba da se sina i snahu financijski podupire. To je peti izazov i može biti sklizak teren za svekrvu koja će time što nesebično pomaže mladom paru sebi uzeti za pravo da se upliće u njihove financijske odluke i način trošenja novca. Takav nesebičan čin prelaskom granice pretvara svekrvu u samozvanog financijskog nadzornika koji neovlašteno gleda u tuđi novčanik.

Dobro je da svekrve upamte ovih pet najčešćih izazova i prepoznaju ih na vrijeme, kako ne bi neovlašteno prelazili granicu.

 1. Nenajavljen dolazak u posjet
 2. Uplitanje u bračne odnose sina i snahe
 3. Stalno dijeljenje savjeta
 4. Kritika i uplitanje u odgoj unuka
 5. Miješanje financijske potpore i prava odlučivanja

 SAVJETI NOVOPEČENOJ SVEKRVI

Svekrva je ta koja u početku najviše utječe na formiranje odnosa sa snahom. Ona uvodi snahu u novu obitelj i zato treba ispravno razumjeti sve okolnosti i uočiti moguće zamke. Žene i majke koje su dominantne u obitelji teže se snalaze u ulozi svekrve jer osjete da gube dominaciju i utjecaj. Ako su mudre, prihvatit će nove odnose, u suprotnom, zauzimaju rivalski stav i snahu doživljavaju kao suparnicu s kojom vode prikriven ili otvoreni 'rat' za utjecaj.

Novopečene svekrve, želite li da vas vaše snahe ne samo poštuju nego i vole poslušajte i primijenite ove savjete odmah nakon vjenčanja vašeg sina. Molite za to da imate snage odoljeti ljubomori i sebičnim majčinskim instinktima ….

Povlačenje

 • Odluči se povući iz života svog sina i nauči se brigu o njemu prepustiti ženi kojoj je on poklonio svoju ljubav.
 • Nemoj se bojati da će te zbog tvog povlačenja iz njegovog života sin zaboraviti. Naprotiv, zadržat ćeš njegovu ljubav a zadobiti i poštovanje snahe.

Mudrac preporuča univerzalno pravilo distance kao zaštitu za održavanje bliskih rodbinskih odnosa. „Rijetko zalazi u kuću bližnjega svoga, da te se ne zasiti i ne zamrzi na te.“ - Izreke 25:17

Ako ne živite zajedno ovakva će praksa biti sigurna zaštita od neugodnog osjećaja koje snahe imaju da ju svekrva svojim posjetama stalno kontrolira. Ako živite zajedno, što je danas rijetkost, trebat će ti puno mudrosti i takta da usprkos svakodnevnim kontaktima ne postaneš smetnja samostalnosti mladog para. Jedna poslovica kaže da je uzana staza (granica) između bliskosti i uplitanja, zato dobro pazi da ne prelaziš tu granicu. 

Hvali često, kritiziraj rijetko

 • Svojoj snahi pruži primjer istinskog kršćanskog života - ne sudi, nego ljubi.
 • Traži priliku da ju pohvališ, a za kritiku čekaj dok ne stekneš njeno poštovanje.
 • Nemoj odmah kritizirati njihove mladalačke planove koje ti na prvi pogled prepoznaješ kao nerealne
 • Ako si nekad bez straha sinu rekla što misliš o njegovim djetinjastim idejama znaj da su to sada njihovi zajednički planovi. Ako ih loše ocijeniš sin se možda neće uvrijediti ali snaha svakako hoće.
 • Traži radije da ti oni pričaju a ti što manje pričaj, a kad pričaš biraj riječi jer „U mnogom govorenju ne biva bez grijeha, a tko zauzdava jezik svoj, radi razumno.“ Izreke 10:19

    

Doziraj savjete

 • Ako te sin pred snahom pita za savjet uvijek mu preporuči da odluku trebaju donijeti njih dvoje zajedno.
 • Snahu i sina će mudra majka privući ne uskraćujući im slobodu planiranja i neovisnost odlučivanja.
 • Koliko je svekrva u tome uspješna vidi se po tome kako reagira na njihove odluke, posebno onda kad se s njima ne slaže.

Redovito moli

 • Redovito moli za svog sina i snahu da njihova ljubav bude postojana.
 • Zamoli Boga da On zavlada u tvom srcu, kako bi svojim riječima svima, a posebno snahi donosila mir, mudrost i unijela ljubav u vaš međusobni odnos.
 • Traži Gospoda da ti pomogne prihvatiti međusobne razlike i usprkos njih iskazivati poštovanje prema svojoj snahi.
 • Moli se za to da ti kršćanski odnosi budu na prvom mjestu, ispred materijalnih vrijednosti i drugih interesa.

Ako budeš svekrva koja o svojoj snahi gaji velikodušne osjećaje i razmišljanja, ako joj pružiš kršćanski primjer plemenite žene, ako svoju snahu budeš cijenila i to joj pokazala, time ćeš među vama izgraditi „most sazdan od ljubavi. Bez obzira kakve napetosti i vjetrovi vremena udarali u taj most, dok je on sazdan od ljubavi - ne može se srušiti. Pritom uvijek valja imati na umu da je ljubav čin volje, a ne samo osjećaj.“4

Izvori:

1 https://www.mojevrijeme.hr/magazin/2015/02/hrvatske-svekrve-vole-snahe-ali-zele-malo-vise-postovanja/

2 Svekrve i snahe, str. 31.

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/pet-pogresaka-koje-svekrve-uporno-ponavljaju-20130311

4 Svekrve i snahe, str. 101.

(nastavit će se)

 • Hits: 2273