30933df0-8fa8-4bfb-9e58-1f2a81a936b3.jpg

Postali ste djed i baka - koja je vaša uloga?

Uvod
Kad ljudi uđu u treću životnu dob obično dobiju unuke i novu ulogu u obitelji - postaju baka ili djed. Kako unucima biti dobar djed ili baka nigdje se ne uči! Uloge baka i djedova uglavnom nisu propisane, za razliku od uloga roditelja koje se detaljno definiraju i u državnim zakonima.

Zato su mnoge bake i djedovi najčešće uvjereni kako im je životno iskustvo najbolja kvalifikacija, a odgoj vlastite djece dokaz osposobljenosti za nove uloge. Oni samouvjereniji iskazuju jasan stav kako sve znaju o ulozi baka i djedova i u obitelji. Svakako je korisno da oni koji su postali djed ili baka otvoreno promisle o novoj ulozi koju im rođenje unuka donosi.

Kad se postaje bakom i djedom?
Novija istraživanja otkrivaju da oko 70% starijih osoba i onih koji su u srednjim godinama postaju bake ili djedovi. Kasne 40-te ili rane 50-te su godine u kojima većina pojedinaca dobije unuke.
Ankete su utvrdile kako žene u prosjeku postaju bake 3 godine prije muškaraca, u 51. godini života, a muškarci u prosjeku postaju djedovi u 54. godini života. Također je istraživanjima utvrđeno kako u ulozi bake ili djeda pojedinci provedu oko jednu trećinu svoga života.

Ljubav na prvi pogled
Bake i djedovi se na poseban način vesele unucima, obuzima ih nov, specifičan i radostan osjećaj. Jedna izreka kaže da su „unuci došli ispuniti mjesto u našim srcima koje dotad nismo znali da je prazno.”
Većina izreka o unucima govori o radosti koju oni unose u život baka i djedova. „Jedan sat s unucima može pomoći da se ponovo osjećate mladima.“ Oni koji su iskusili ljepotu i vrijednost odnosa s unucima sigurno će se složiti s tvrdnjom da „najdragocjeniji dragulji koji ćete ikada imati oko vrata ruke su vaše unučadi.“
Zato se i odnos s unucima s pravom opisuje kao ‘ljubav na prvi pogled’.

Što kažu stručnjaci?
Pretjeruju li izreke kad glorificiraju vrijednosti koje unuci donose svojom pojavom bakama i djedovima? Što o tome kažu stručni poznavatelji odnosa među ljudima, psiholozi i odgajatelji?

„Bake i djedovi pozitivno djeluju na djetetov socijalni, emocionalni i psihički razvoj te čine optimalnu zamjenu za roditelje u vrijeme njihove odsutnosti. U nekim obiteljima uloga baka i djedova posebno je važna jer čuvaju djecu i provode mnogo vremena s njima.” kaže Mia Roje, magistra psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.¹

Bakama i djedovima se ponekad čini da čuvanjem unučadi vrše samo ‘tehnički’ posao fizičke skrbi i nisu dovoljno svjesni kako svaki susret ili zajedničko vrijeme provedeno s unucima na njihov mladi um ostavlja upečatljiv dojam i formira stavove kojih oni tek kasnije postaju svjesni. To potvrđuje jedno američko istraživanje objavljeno u akademskom časopisu ‘Journal of Research on Adolescence’ koje zaključuje da „djeca u čijem čuvanju sudjeluju bake i djedovi odrastu u pametnije i ljubaznije adolescente”.
Stručnjaci su potpuno suglasni da bake i djedovi imaju pozitivan učinak na svoje unuke, a taj se učinak razlikuje od učinka odnosa između roditelja i djece nadopunjujući dječje odnose i proširujući njihove vidike.
„Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima.“2

Zajednički život tri generacije
U nekim ranijim vremenima bilo je uobičajeno da u domaćinstvu tri generacije žive zajedno. Danas je to rijetkost. Način života se promijenio i mnoge bake i djedovi ne viđaju često svoje unuke i nemaju priliku za višednevno druženje. Suvremene bake i djedovi time su zakinuti za blisko zajedništvo sa svojim unucima i vedrinu koju bi im oni unijeli u život. S druge strane, unuci su zakinuti za pažnju koja im je prijeko potrebna pokraj prezauzetih roditelja ili za dragocjenu potporu kad stvari, naizgled, krenu krivo.

Višestruki utjecaj i vrijednost djedova i baka
Zaista je višestruka, vrijedna i dragocjena aktivnost djedova i baka oko svojih unuka. Njihova se uloga mijenja i nadopunjuje kako unuci rastu. Obično je baka od početka uključena i zna kako odgovoriti na osnovne potreba male bebe, a posebno je zainteresirana da unuče počne izgovarati neke riječi. Djed će se svakako uključiti da pomogne u prvim koracima svog ljubimca ili ljubimice. Obzirom da bake i djedovi imaju više slobodnog vremena spremniji su strpljivo učiti i vježbati svoje unuke osnovnim znanjima i vještinama. Za roditelje je svakako najvrjednija pomoć čuvanje djece dok moraju obavljati poslove izvan kuće ili kad požele mali predah i odmor.

Stvaranje prisnih odnosa i prijateljstva s djedom i bakom pomaže djeci da uče sklapati prijateljstva u kasnijem dobu. Uz postojanje čvrstih emocionalnih veza, djeca rado i spremno uče od djedova i baka, a to je prilika da im oni postanu svojevrsni mentori poučavajući ih raznovrsnim praktičnim kućnim znanjima.

Vjerski utjecaj
Poznato je da djeca vole slušati bakine priče iz djetinjstva i mladosti, a posebno o vremenu kad su njihovi roditelji bili djeca. Tako unučad saznaje povijest o obitelji, a djed i baka postaju kućni povjesničari i glavna adresa kojoj se obraćaju kad se pojave pitanja o prošlosti. Otvarajući vrata neiscrpnom istraživanju i propitivanju, mudre bake i djedovi to znaju iskoristiti na dobro, izvlačeći uvijek pouke iz događaja i zgoda u prošlosti, čime u malu djecu usađuju važna životna načela i istine. Zato je jedna od najvrijednih aktivnosti koje bake i djedovi mogu i trebaju izvršiti je čitanje ili prepričavanje biblijske povijesti izvlačeći iz njih dragocjene pouke. To je uz druge uloge svakako najdalekosežnija. Još starom Izraelu je dan nalog da se znanje o pravom Bog prenosi na djecu i unuke. „Samo pazi i dobro čuvaj dušu svoju da ne zaboraviš događaje što si ih vidio očima svojim (…) nego pouči o njima svoje sinove i sinove sinova svojih.“ -Ponovljeni zakon 4,9. Moje osobno iskustvo je baš to da sam cijelu biblijsku povijest prvo čuo od moje bake. Ona je imala vremena i volje ispripovijedati sve značajnije događaje od stvaranja pa sve do kraja svijeta. Tako je ona tmurne i dosadne zimske dane meni prekratila napetim pripovijedanjem o biblijskim junacima. Slobodno sam dolazio k njoj s narudžbom da ponovi meni najzanimljivije događaje. Na moje zahtjeve: „pričaj mi još o Samsonu“ ili „ pričaj mi o Davidu i Golijatu“ spremno je započinjala priču i strpljivo ponavljala svaki detalj iz spomenutog događaja. Psalmist David prepoznaje potrebu da se biblijska povijest, upečatljivi primjeri Božjeg proviđenja, prenose s koljena na koljeno. „Da dozna za to budući naraštaj; djeca, što će se još roditi, neka to pripovijedaju djeci svojoj.” - Psalam 78,6.

Nezaobilazan je primjer mladog Timoteja, pouzdanog suradnika apostola Pavla, na kojeg je u djetinjstvu snažan utjecaj uz majku ostavila i njegova baka Loida. „Vjera Timotejeve majke i bake u proročanstvima Božje riječi predstavljala je za njega stalnu sliku o blagoslovima koje Bog daje ljudima. Moralni utjecaj njegovog doma bio je pouzdan. (...) Majka i baka – kao njegovi prvi učitelji – surađivale su s Bogom u pripremanju ovog mladića da ponese teret odgovornosti…” - Ellen G. White: Biblijski komentari, sv.7, str. 918

Najodgovornija uloga bake i djeda je da svojoj unučadi nenametljivo postanu uzor vjernosti, poštenja i dobrih vrlina. Djeca kao pažljivi promatrači oponašaju ono što vide da odrasli rade pa ih se tako dok su još mala može usmjeriti da cijene vrline i istinske vrijednosti. Tu priliku da u najranijoj dobi dalekosežno utječu na djecu, uz roditelje, imaju samo bake i djedovi.

Izazovi i opasnosti
Dobre namjere i životno iskustvo djedova i baka nisu garancija da se uz pozitivno djelovanje, ne mogu počiniti pogreške i neprimjerenim postupcima izvršiti negativan utjecaj. Da ne bi dolazilo do nesporazuma i napetosti jako je važno i presudno imati jasno razumijevanje tko je i za što u obitelji nadležan, dakle i odgovoran. U tim pitanjima najčešće nastaju pogreške te izazivaju nezadovoljstvo, a obiteljski odnosi postaju napeti. Mudri i odmjereni bake i djedovi imat će istančan osjećaj za mjeru u svemu, točno će prepoznati gdje su granice njihovih ovlasti i kad njihova pomoć postaje uplitanje.

Pretjerano uplitanje
I prije nego se unuče rodi, poneki buduće bake i djedovi otvaraju raspravu o imenu na način kao da se radi o njihovom vlastitom djetetu, a na roditeljske prijedloge kolutaju očima. Izbor imena svakako pripada roditeljima i tu svakom nametljivom prijedlogu nema mjesta.
„Neke bake i djedovi nastoje preuzeti glavnu ulogu u odgoju djeteta, što može narušavati roditeljski autoritet, iako to uglavnom rade iz najbolje namjere. Oni mogu pomisliti da su roditelji previše popustljivi ili strogi prema djetetu, mogu imati drugačije stavove o tome što bi dijete trebalo odijevati, jesti, kako bi trebalo provoditi slobodno vrijeme i slično, pa postanu pretjerano uključeni i potiču sukobe s roditeljima.“1

Znakovito je kako Duh proroštva prije 150 godina zastupa identičan stav kad je u pitanju nadležnost i odgovornost za odgoj djece. „Pazite kad prepuštate odgajanje svoje djece drugima. (…) Mnoga su djeca potpuno uništena uplitanjem rodbine i prijatelja u kućni odgoj. (…) U devet slučajeva od deset, baka će pokvariti djecu svoje kćeri popustljivošću i nepromišljenim pohvalama. (…) Djed i baka u pravilu nisu sposobni odgajati svoje unuke. Muškarci i žene su dužni u svakom smislu poštivati svoje roditelje, ali kad je u pitanju odgajanje vlastite djece, ne smiju im dopustiti uplitanje već trebaju uzde upravljanja držati u svojim rukama.” - Ellen G. White: Odgovorno roditeljstvo, str. 288

Netaktično i štetno je raspravljanje s roditeljima pred unucima, spočitavajući im propuste ili greške jer time dovode u pitanje roditeljski autoritet, a djecu uče da djedove i bake koriste kao svoje odvjetnike u sporu s roditeljima. To je posebno slučaj kad su bake i djedovi skloni popustljivim stavom zadobiti naklonost unuka te time ‘miniraju’ autoritet roditelja, a to neminovno dovodi do sukoba.

Kupovanje naklonosti slatkišima
„Bake i djedovi jako vole kada su im njihovi unuci posebno privrženi. Tko to ne voli. No ljubav se zaista ne mora kupovati ogromnim dozama slatkiša. Tu mora postojati pravilo koje se ne smije kršiti. Neka ih “kupuju” zagrljajima i pričama, djeca to ionako više vole.”1
Iskoristite kupovinu vrjednijih predmeta tako da unuke potaknete i na štednju. Obećajte im da ćete na njihovu ušteđevinu dodati još toliko za stvari koje si u dogovoru s roditeljima žele kupiti.

Svakako izbjegnite
Oduprite se rivalstvu s drugom bakom ili djedom jer su tu sigurni gubitnici i jedni i drugi. Unuci će vas brzo ‘pročitati’, a oni stariji ili skloni manipulaciji i dobro iskoristiti. Ne prigovarajte unucima kako vas nedovoljno obilaze, ne cijene ili ne poštuju! Sve to se ne dobiva pritiscima i prigovorima već privlačenjem! Samo na pozitivno ponašanje unuci će uzvratiti bliskim odnosom!
Preferiranje unučadi od jednog djeteta ili samo jedno unuče može dosta naštetiti i izazvati ljubomoru i suparništvo ne samo među unucima već i među roditeljima što vam svakako nije u cilju. Sigurno je da ćete s nekim unucima biti bliskiji od drugih, ali vašeg miljenika nemojte upadljivo otkrivati.

Poruke bakama i djedovima
Iskoristite svaku priliku da unuke uključite u svoje poslove kako bi vam pomogli jer je svaki posao za njih i vrijedno iskustvo.
Bake, pronađite dobro mjesto u dnevnom boravku. Baka u naslonjaču koja plete ili priča priče postaje nenametljivo i tiho središte u obitelji, a kad je okružena unucima ne boji se budućnosti.
Budite pouzdana podrška a manje kritičari vašoj djeci i unucima. S puno suosjećanja pokažite strpljivost i pružite utjehu.
Jačajte slogu u obitelji i pomirljivost ako su nastali nesporazumi. Inzistirajte da se nesuglasice među unucima na kršćanski način razriješe.
Dobivanjem unuka stvaraju se nove okolnosti koje vas uzbuđuju i pričinjavaju radost. To je poklon s kojim možete uživati, a da glavnu brigu o njemu ipak vodi netko drugi. Ulogom bake ili djeda stvara se nova dimenziju u vašem životu, dobivate doživotno počasno mjesto u obitelji. Hoćete li tu ulogu učiniti počasnom i cijenjenom ovisi uglavnom o vama. Zato neka vam odmjerenost i dostojanstvenost u svemu bude jaka odlika!„…a svi se slušajte među sobom, i stecite poniznost; jer se Bog ponositima suproti, a poniženima daje blagodat.” -1. Petrova 5,5

Mladen Aradski

 

1https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/psihologinja-savjetuje-kakva-treba-biti-uloga-baka-i-djedova-u-odgoju-djece-20170919/

2https://klinfo.rtl.hr/djeca-2/predskolci/uloga-bake-i-djeda-u-odgoju-djece/

  • Hits: 3815