imunitet.jpg

Biljke koje jačaju imunitet

U posljednje vrijeme svjedoci smo razorne moći virusa na naš imunološki sustav i organizam u cjelini.

 Jedna od najčešćih virusnih respiratornih infekcija je gripa. Budući da se virus gripe svake godine izmijeni i „skrije“ našem imunološkom sustavu, jasno je da je nemoguće stvoriti trajni imunitet. U svakoj varijanti bilo preventivno ili kad se bolest već pojavi potrebno je jačati imunološki sustav. Gotovo svatko ima svoj eliksir zdravlja iz domaće ljekarne pa su tako neizostavni: češnjak, limun, med i propolis, ali i razne kombinacije čajeva, ekstrakata te sirupa.

cesnjak

Češnjak
Najstariji i ujedno lako dostupan „borac“ protiv upala i viroza je češnjak.

Ljut i peckav okus češnjaka (Allium sativum) potječe od alil sulfida u osnovi kojih je makroelement sumpor. Okus ljutog (po čemu je češnjak prepoznatljiv) inače ima zagrijavajući učinak na organizam, potiče prokrvljenost, ubrzava metabolizam, detoksicira, ima povoljan učinak na imunološki sustav. Iz češnjaka je izoliran spoj alicin koj djeluje kao prirodni antibiotik. Poznat je pozitivan učinak češnjaka kod upala uzrokovanih ne samo bakterijama, nego i virusima i gljivicama. Češnjak možemo upotrijebiti na razne načine (obično kao dodatak varivima i juhama, ali kao i čaj). Češnjak povoljno djeluje na bolesti krvožilnog sustava: sprječava ovapnjenje krvnih žila (snižava ukupni i LDL kolesterol), pomaže u snižavanju krvnog tlaka, sprječava stvaranje ugrušaka te ima diuretičko djelovanje. Sadrži i supstance slične prirodnom inzulinu koje pomažu u regulaciji povišenog šećera u krvi.

djumbir1

Korijen đumbira
Premda nije karakterističan za naše podneblje i nije domaća biljka, ima protuupalno i antivirusno djelovanje, pa ga je dobro uvrstiti barem kao začin u svakodnevnu prehranu. Đumbir sadrži supstance slične probavnim enzimima. Djeluje umirujuće na glatku muskulaturu crijeva, ublažava grčeve, ima povoljan učinak kod nadutosti i mučnine, regenerira stanice jetara i pomaže jetri u procesima detoksikacije i jačanju imuniteta; smanjuje povišeni krvni tlak, kolesterol i ima povoljan učinak na elastičnost krvnih žila. Može se naći kao svjež korijen ili kao osušen i samljeven, dodatak jelima. Nalazimo ga i u obliku čaja. Najbolje je naribati korijen svježeg đumbira u malu teglu meda, dodati nekoliko kolutića limuna i uzimati po jednu žličicu svako jutro.

echinacea

Ehinacea (Echinacea)
Ehinacea je biljka iz porodice tratinčica koja se od davnina povezuje sa jačanjem imuniteta. Može se kombinirati sa ostalim biljkama ili jednostavno piti čaj napravljen samo od ove zdrave biljke. Ima antimikrobno i imunostimulacijsko djelovanje. Vrlo je popularna ljekovita biljka, osobito za liječenje i prevenciju prehlade i gripe. Također su otkrili da ehinacea, ako se uzima kod već postojeće prehlade, skraćuje trajanje bolesti za prosječno 25%. Ehinacea posjeduje fenole - tvari s jakim antioksidativnim djelovanjem. Ehinacein, spoj svojstven samo ehinaceji, sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu. Od ostalih tvari, ehinacea sadrži alkilamide, koji također jačaju imunitet, te polisaharide i glikoproteine.
Ehinacea može biti učinkovita u liječenju i prevenciji sljedećih bolesti: prehlade; gripe; bronhitisa; upale desni; infekcije uha; upale mokraćnog mjehura; psorijaze ...

cd29a551303d76ea6469aae5e592ae7d

Paprika (lat. Capsicum anuum)
Obično se kao najzdravije spominju ljute papričice, jer sadrže kapsaicin, ali i obične paprike sadrže karotenoidni likopen koji smanjuje rizik od nastanka raka, bogate su i beta-karotenom koji se pretvara u vitamin A. 
Zanimljivo je da paprika sadrži čak 4 puta više vitamina C od naranče, a količina vitamina C u paprikama ovisi o vrsti paprike, podneblju u kojem je uzgojena i nekim drugim čimbenicima. Paprike su bogate i vitaminima iz B skupine, posebno sa vitaminima B1 i B2. Sadrži i vitamin E, za kojeg znanstvenici tvrde da ima antikancerogeno djelovanje, vitamin A, a od minerala ima najviše željeza, cinka, kalija i fosfora.
Ljekovito djelovanje paprike:
Jača imunitet i poboljšava opće stanje organizma- zbog prisutnosti zbog visoke količine vitamina C i kapsaicina; cink pojačava aktivnost žlijezda, kapsaicin djeluje antiseptički i u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija. Poboljšava vid zbog karotenoida. Niskokalorična je i idealna za dijetu.

116054 svzacin foto shutterstock f

Kurkuma
Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Kurkuma je korijen koji sadrži kurkumin, supstancu poznatu po svojim antioksidantnim svojstvima. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje. Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija. Ima protuupalno djelovanje i ima dobro djelovanje na probavu. Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija. 
Kurkuma se koristi za jačanje probave; obnavljanje crijevne flore; smanjenje nadutosti; čišćenje jetre i žučnog mjehura; smanjenje upala kod artritisa; čišćenje krvi; stimuliranje rada metabolizma; kod kožnih problema; tegoba dišnih putova; protiv gljivica i bakterija; protiv crijevnih parazita ...

0000000100 750 400 cut

Bazga
Ova grmolika biljka blijedožutih cvjetova karakterističnog mirisa, zajedno s kamilicom ubraja se među najstarije ljekovito bilje. Svi dijelovi biljke imaju ljekovito djelovanje: listovi, cvjetovi, plod i kora. Ponajviše se upotrebljavaju cvjetovi koji su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja. Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

Sanela Marić

  • Hits: 1407