6a6a.JPG

Kopriva: moćan lijek iz prirode

KOPRIVU (Urtica dionica) neki stručnjaci nazivaju i najvrjednijom biljkom na svijetu, jer je njen sastav lijek za mnoge bolesti. Iako žare i peckaju kožu, tamnozeleni listovi koprive kuhanjem postaju meki i ljekoviti, a slična svojstva imaju i korijen i sjeme.

Nastavi čitati

  • Pregleda: 118
air-bubbles-230014_1920.jpg

VODA- koliko je važna?

Jedna od najljekovitijih tvari na cijeloj planeti, a vjerojatno i u cijelom svemiru je voda. Osnovni je sastojak od kojeg je građeno naše tijelo te čini oko 65-70% organizma. Ona čini oko dvije trećine tjelesne težine.

Nastavi čitati

  • Pregleda: 542
olive-oil-968657_1920.jpg

Zdravstvena vrijednost maslina

Maslina (Olea europaea L.) je zimzelena biljka iz porodice Oleaceae. Dugovječna je, pa njena stabla mogu doživjeti i više stotina godina. Pojedina živuća stabla stara su preko tisuću godina. Raste na oskudnom tlu, gotovo bez vode, ali uz obilje sunca. Zbog visokog postotka ulja (15-35%) u plodovima, maslina je dobila ime po latinskoj riječi olea, što znači ulje.

Nastavi čitati

  • Pregleda: 586
strawberry-2293337_1920.jpg

Jagoda

Jagoda (Fragaria ananassa) je grmolika, zeljasta, višegodišnja biljka koja pripada porodici Rosaceae.

 Plodovi jagoda bogati su vitaminom C i fenolima te imaju jako antioksidativno djelovanje. Pored divlje šumske jagode, postoje još i brojne druge uzgojene vrste s velikim i raznim oblicima plodova, kao i vrtne jagode – mjesečarke.

Nastavi čitati

  • Pregleda: 768
  • 1
  • 2