SJ LifeMag - шаблон joomla Новости

Kako rješavati nesuglasice u braku?

Prve subote u rujnu ove godine održao se seminar o braku pod naslovom „Kako rješavati nesuglasice u braku?“ koji je bio namjenjen za sve koji su već u braku, ali isto tako i za one koji planiraju u njega stupiti.

Glavni govornik je bio brat Mladen Aradski koji je kroz tri predavanja govorio o ovoj temi.

   Prvo predavanje koje je nosilo naslov „Zašto brak postane ‘mrak’?“ čuli smo u prijepodnevnom programu gdje je brat Mladen objasnio podrijetlo braka kako bismo ga bolje razumijeli. Tu je govorio o prvom bračnom paru, Adamu i Evi, njihovom odnosu i bezuvjetnoj ljubavi, koja je ujedno i temelj svakog braka. No, padom u grijeh došla je i prva kriza u braku ovog para kad je Adam prebacio krivicu na Evu, a ona na zmiju. Danas neizvjesnost sretnog i dugog braka možda najtočnije opisuje ova izreka: „Lako je vjenčati se. Teže je ostati u braku. Ostati doživotno u sretnom braku smatra se umjetnošću.” Predavanje se usmjerilo na najveću opasnost za brak – sebičnost - koja ugrožava bračne odnose te na simptome po kojima se može prepoznati sebična osoba. Sebičnost ljubav pretvara u ljubomoru, guši spremnost na odricanje pa se takav partner bavi samo osobnim interesima ne obazirući se na interese druge strane. Zato apostol Pavao upozorava: „Nemojte gledati svaki na svoje, nego i na ono što je drugih.” (Filipljanima 2:4) Mnogi partneri ne prepoznaju odmah glavne uzroke svojih bračni nesuglasica i nisu svjesni kako su već na početku braka počeli „borbu za prevlast“. „Ubrzo poslije vjenčanja niska, varljiva, sebična i neobuzdana narav počinje svoje djelo uništavanja.” (White, Ellen: Temelji sretnog doma, str. 109)

   Kako bi se oduprijeli sebičnosti, bračni parovi trebaju uz molitvu zajedno proučavati Bibliju, a da bi očuvali svoj brak trebaju prepoznati sebičnost kod sebe, naučiti prihvatiti kritiku, spremno priznati krivnju te tražiti oprost ako su pogriješili.

   Nakon okrijepe ručkom i vremena za međusobno druženje okupili smo se na popodnevnim predavanjima, a prvo od njih se bavilo pitanjem koje je bilo i naziv ovog seminara: „Kako riješiti nesuglasice u braku?“. Nesuglasice u braku uglavnom započinju zbog malih stvari, a mogu dovesti do dugih svađa. Ako se tome dodatno počnu izvlačiti stari, nerazriješeni računi lako dođe do pravog „razračunavanja“. Da bi riješili problem, bračni partneri trebaju razumjeti međusobne razlike u temperamentu, a posebno razlike koje obilježavaju muškarca i ženu tj. po kojem obrascu reagiraju kad se nađu pred problemom. Dok žene žele pričati o problemu te ga sagledati sa više strana, muškarci su skloni odmah tražiti ili nuditi rješenja. Zato je važno da muž sasluša ženu, a ona da razumije njegovo fokusiranje razgovora na iznalaženje rješenja. O problemima treba razgovarati u „pravo“ vrijeme, kada nema uznemirenosti, najbolje nakon zajedničke molitve. Svatko se treba ispitivati je li on onaj koji uvijek počinje sa svađom i u molitvi tražiti Boga za pomoć. Također trebamo paziti kako ne bi u afektu izgovorili uvredljivu riječ koja će trajno ostati u sjećanju povrijeđenog partnera. Općenito, za skladne odnose i bračnu sreću treba posvetiti više vremena i voditi računa o osjećajima druge strane.

   Posljednje predavanja na ovom seminaru bilo je pod naslovom „Kad počinje razvod?“. U ovom predavanju brat Mladen je govorio o opasnim simptomima koji mogu najavljivati razvod, a da bračni partneri toga nisu svjesni jer se ljubav, naklonost i vjernost često u braku uzimaju zdravo za gotovo kao nešto što ne može iščeznuti i što se ne može izgubiti. Zato otuđivanje i hladnoća, nezainteresiranost, ignoriranje, grube svađe i vrijeđanje, prkos i podbadanje pred prijateljima nije nimalo bezazlena pojava koja ne ostavlja traga na odnos. Jedan od upozoravajućih simptoma je i kriza u intimnim odnosima. Ako simptomi duže potraju to akutno stanje prelazi u kronično te partneri, iako su formalno u braku, žive kao stranci, bez toplih emocija, ostaju zajedno samo zbog djece, rodbine ili materijalnih okolnosti. Ukoliko partneri prepoznaju opasne promjene u odnosu mogu uz zajedničke i usrdne napore obnoviti bračni sklad i vratiti sreću zajedništva.

   Kao univerzalno pravilo za sprječavanje razvoja po brak opasnih simptoma može poslužiti i uputa apostola Pavla kojom poziva sve, pa tako i bračne partnere, da ne odlažu rješavanje problema u odnosima za kasnije nego da to riješe istog dana, „sunce da ne zađe u gnjevu vašemu.“ 
(Efežanima 4:26)

Mirta Vončina

Adresa

Reformni pokret
adventista sedmog dana

Ribnička 12
10110 Zagreb
Gdje smo: KARTA

Bogoslužja

Subotom
09:30 - 10:30 subotnja škola
11:00 - 12:00 propovijed

Radno vrijeme ureda
ponedjeljak - četvrtak
11:00 - 15:00
Informacije:
01 3634 067 / 099 5115 225

Kontakt

ZAGREB - centrala
Ribnička 12
tel. 01/3634 067
info@rpasd.hr
OIB: 12980410812

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter. Dovoljan je jedan klik do svježih mjesečnih informacija i novosti.